Студеният душ е страхотен за имунната система - 24novini.bg

Студеният душ е страхотен за имунната система

04.02.2018 | 16:33
(0 гласа)

След като на зимата започна да й се вижда края, е добре хората да се върнат към студените душове. Той не само е ободряващ, но е много полезен за имунната система и крие големи ползи за здравето.

 

 

Изследвания показват, че леденият душ стимулира производството на ендорфини, които облекчават болките при хора с хронични заболявания.

Също така студената вода подобрява циркулацията на кръвта в периферните зони на тялото – в зоната на кожата, крайниците, мозъка.

Хората, които редовно заменят горещия душ сутрин със студен, са наистина „по-калени“, защото студът стимулира секрецията на хормоните на стреса, които активират имунитета и го държат на щрек. При редовен студен душ имунната система се поддържа активна съответно за по-дълго време.

Здравословното влияние на студения душ носи и вторични ползи. Той засилва активността на т.нар. кафява мастна тъкан, която генерира топлина за запазване на телесната температура, горейки повече калории. Освен това стимулиращият ефект на студения душ върху кръвообращението помага за по-бързо възстановяване след фитнес тренировка или по-сериозно физическо натоварване.

За финал обливането със студена вода оказва благоприятен ефект и върху кожата. Стяга порите и намалява риска от задържане на мръсни частици в тях, които може да провокират възпаления, обостряне на акне, дерматит и други кожни проблеми.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...