Подземната имигрантска здравна система на Москва - 24novini.bg

Подземната имигрантска здравна система на Москва

26.08.2018 | 18:31
(0 гласа)

В Москва действа независима от държавата нелегална здравна система, която обслужва мигрантите от бившите съветски републики. За това разказва репортаж на РИА Новости. 

Схемата е станала известна, след като дете на две години от Таджикистан и жена на 39 години от Киргистан са били приети в редовна болница в медакиментозна кома. 

Според изданието имигрантите, които идват най-често от Централна Азия и обикновено нямат документи, се възползват от услугите на тайни доктори, също имигранти и също без документи, които правят обрязвания по домовете или аборти в пригодени за клиники мазета. Това е доста по-евтино, отколкото би било в частна клиника, но и далеч по-опасно, тъй като често липсват елементрани хигиенни условия. 

Мигрантите не могат да се възползват от руската здравна система, ако нямат документи, освен в случаите на спешна медицинска помощ, затова и повечето раждания се случвта в държавни болници, но не и процедури като абортите. Особен проблем при последните е, че мнимите доктори често се съгласяват да извършват процедурата и след 12-тата седмица, когато вече е опасно за жената.

Обрязванията пък изобщо не се покриват от здравната система, освен от частни клиники, но са ключови за мюсюлманските общности в Москва.

Неправителствени организации са се опитвали да предложат безплатни здравни услуги на мигрантите и да поставят лекарски кабинети до имигрантските пазари, но са били сплашвани от подземната лекарска мафия, че им взимат хляба. 

 

Властите са повдигнали обвинения и се заканват да се справят с проблема.  

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...