Морбили настъпва в Европа, Сърбия води по жертви - 24novini.bg

Морбили настъпва в Европа, Сърбия води по жертви

Морбили настъпва в Европа, у нас са ваксинирани над 90 %, а трябва да са 95 %, сочи СЗО, за да няма риск Морбили настъпва в Европа, у нас са ваксинирани над 90 %, а трябва да са 95 %, сочи СЗО, за да няма риск
22.08.2018 | 20:30
(0 гласа)

Морбил настъпва в Европа, най-много са починалите в Сърбия, а в Украйна са най-много заболелите. У нас над 90 % са ваксинираните, но процентът е под изискването на СЗО от 95 %, което е предпоставка за риск. Случаите на морбили в Европа са достигнали рекордно високи нива, съобщи Световната здравна организация. Повече от 41 000 души са били заразени за първите шест месеца на 2018 г., като 37 са починали.

 

Миналата година 23 927 души са били заразени, 5 273 за 2016 г. Най-много случаи на заразени има в Украйна – 23 000, а най-много смъртни случаи – 14 – в Сърбия, информира Нова ТВ.

 

Като причина за разпространяването на заразата експертите сочат това, че има спад в броя на ваксинираните и призоваха държавите в Европа да вземат мерки.

Вирусът не може да навреди на обществата, които са напълно имунизирани, казва Световната здравна организация. 95% от населението в една страна трябва да е било ваксинирано, за да се предотврати предаването на заразата. Тя обаче може да се появи отново, ако процентът на ваксинираните спадне.

Според здравните власти 92% от българите са ваксинирани срещу морбили, но от 2017 година насам случаите и у нас се увеличават. Дребната шарка е силно заразна и се предава по въздушно-капков път.

Нейните симптоми са червени, подути петна, които могат да покрият цялото тяло в пъпки, започвайки от линията на косата два до четири дни след първите симптоми.

След това се разпространяват надолу по главата, врата и останалата част на тялото.

Инфекцията трае между 7 и 10 дни, като повечето заболели се възстановяват напълно.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...