Марсилска треска: Двама заболяха в Пловдив - 24novini.bg

Марсилска треска: Двама заболяха в Пловдив

Два случая на Марсилска треска са регистрирани у нас, заразените са в Пловдив Два случая на Марсилска треска са регистрирани у нас, заразените са в Пловдив
21.08.2018 | 18:00
(0 гласа)

Два случая на Марсилска треска в България са регистрирани през миналата седмица. За двама души от Пловдив, съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи. Пострадалите са настанени в болница за лечение.

 

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител бактерията Рикетсия конори (Rickettsia conorii).

 

Възниква при ухапване от заразени кърлежи, а основните признаци са треска, обрив и характерно петно на мястото на ухапване.

Лекарите предупреждават хората, че и при най-малко съмнение от ухапване от кърлеж веднага трябва да потърсят медицинска помощ, тъй като марсилската треска е много опасно заболяване, водеща често до смърт на заразения от нея.

Освен това тези, които имат домашни кучета, трябва внимателно да ги преглеждат, тъй като кърлежите много често атакуват именно тях.

В началото на месец май 65-годишна жена от Камено стана първата жертва на марсилска треска у нас за тази година.

Тя се е заразила в резултат на ухапване от кърлеж, и въпреки, че била приета за лечение в болница починала. В резултата на атаки на опасните акари от началото на годината в Пловдивска област двама души са заболели от ку-треска, а от лаймска болест - 14. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...