Не вадете кърлежите сами - опасно е - 24novini.bg

Не вадете кърлежите сами - опасно е

Кърлежите са опасни, ако останат в тялото повече от 12 часа, не ги вадете сами, съветват лекари Кърлежите са опасни, ако останат в тялото повече от 12 часа, не ги вадете сами, съветват лекари
20.08.2018 | 19:00
(0 гласа)

Ако видите по себе си кърлеж, не го мажете с олио или други домашни средства, а потърсете медицинска помощ. Това посъветва лейтенант д-р Радина Андонова, специалист от Катедра инфекциозни болести към ВМА, по Bulgaria ON AIR. Тя подчерта, че е опасно ваденето на кърлежи от неспециалисти и в домашни условия.

 

На практика всяко едно насекомо може да ни ухапе по това време. Кърлежи, комари, бълхи, са най-често срещаните през лятото, каза тя. „Тази година доста по-рано започнаха заболяванията, предавани от кърлежи, в резултат на климатичните промени. Това, което обикновено наблюдаваме юни-юли, тази година започна в края на април-май, което като цяло не е много характерно“, обясни д-р Андонова.

 

Най-добрият начин да се предпазим от болести е при забит в тялото кърлеж да се отиде на лекар, който да извади насекомото по правилния начин и евентуално да напръска мястото с охлаждащ спрей и да му бие ваксина за тетанус.

Ако кърлежът ни се забие в планината или на място, на което няма лекар, е добре да се извади внимателно нагоре. Кърлежът трябва да престои определен период от време в кожата, за да се нахрани, след което да „повърне“ и по този начин да зарази организма.

Ако той е бил в нея по-малко от 12 часа, шансът да е заразил човек с Лаймска болест е много по-малък. Организмът реагира по различен начин на ухапванията от комари. Например пациентите, които имат чувствителна кожа и са алергични, имат по-големи обриви. При тях се появява оток и обилно зачервяване на мястото.

Според д-р Андонова, ако ухапванията са единични, може да се взимат противоалергични средства, които облекчават сърбежа и отока. Но когато обривът е обилен, тогава трябва да се вземат по-строги мерки с по-силни препарати.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...