Почти разгадаха клетъчната смърт при Паркинсон и Алцхаймер - 24novini.bg

Почти разгадаха клетъчната смърт при Паркинсон и Алцхаймер

В основата на болести като Паркинсон и Алцхаймер е процесът на клетъчното самоубийство, учените търсят отговорите В основата на болести като Паркинсон и Алцхаймер е процесът на клетъчното самоубийство, учените търсят отговорите
13.08.2018 | 15:22
(0 гласа)

Учените от Станфорд са на финалната права да разгадаят скоростта на клетъчната смърт при болести като Паркинсон и Алцхаймер. Процесът на апоптоза (самоунищожаване на клетката, чиято цел е адаптирането на организма към средата) е вълнообразен, а скоростта на разпространение на вълните е постоянна.

Процесът на клетъчното самоубийство е важен елемент от разбирането на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, при които клетките умират твърде бързо или рака, при който те не умират, а продължават да мутират, дори след сигнала за самоунищожение.

Това показват опитите на изследователите от Станфордския университет. Та са правили опитите си с африканска жаба. За провеждането на експеримента те използват яйцето на жабата като от него вадят цитоплазмата и оставят само ядрото.

Поставят яйцето в епруветка и задействат процеса. Проследяват го с помощта на светлинни протеини, които сигнализират, че клетката умира в момента. Зелената светлина се движи по тръбата с постоянна скорост от три микрометра в минута, отразявайки вълната на апоптоза.

Следващият ход на екипа е да инициира процеса на клетъчна смърт в цялото яйце.Когато апоптозата започва да се разпространява, яйцето променяло цвета си. Потвърдила се и вълнообразността на процеса.

Анализът показал още, че в мъртвите яйца се активират каспази, вид ензими, които играят ключова роля в клетъчната смърт. В същото време в живите яйца, същите тези каспази са „спящи“. Когато започва процесът на умиране, каспазите се активират, разпространяват се и активират и останалите.

Именно този ефект на доминото води до пълното умиране на клетката, отбелязват учените, провели изследването.

Процесът на апоптоза е проучен вече много добре, но продължава да има „бели пета“. Затова и работата на учените от Станфордския университет е поредната крачка напред.

 

Едва когато науката разбере напълно механизма на работа на клетъчната смърт, едва тогава ще бъде в състояние да ускорява или забавя процесите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...