Хората губят между 60 и 100 косъма на ден, но ако са повече - има проблем - 24novini.bg

Хората губят между 60 и 100 косъма на ден, но ако са повече - има проблем

12.08.2018 | 16:06
(0 гласа)

 

Всеки ден на хората им падат между 60 и 100 косъма от главата. Ако обаче има по-голям косопад, е препоръчително да се проведе консултация със специалист, защото падането на коса може да сигнализра за по-голям проблем. 

Продължителният стрес е един от факторите, които оказват влияние върху косата. Когато се намираме под непрестанно напрежение, настъпва състоянието, наречено телоген ефлувиум. Хората, които страдат от него, не загубват косата си напълно, а получават изтъняване на косъма. По принцип състоянието засяга скалпа, но в някои случаи може да обхване и други части на тялото, например веждите.

Друга причина за косопад е прекаленото третиране и употребяване на стилизиращи продукти. Ако косата често е подложена на топлинна обработка, може да се увреди, накъса и в резултат да окапе.

Препоръчително е да се използва шампоан без сулфат, както и да се нанасят ежеседмично стимуланти и подсилващи маски. Между 6 и 8 седмици е необходимо подстригване, за да се премахнат нацъфтелите краища.

Причината за обилния косопад може да е и заради проблем с щитовидната жлеза. Тя синтезира хормони, необходими за метаболизма, растежа и развитието. Както при настъпване на хипотиреоидизъм, така и при свръхактивната дейност на жлезата, може да настъпи косопад.

 

Други причини за окапване на косата може да са синдром на поликистозните яйчници, смяна на сезоните, рекация към противозачатъчни и антидепресанти, анемия и липса на витамин В. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...