12 жертви на Западнонилската треска на Балканите - 24novini.bg

12 жертви на Западнонилската треска на Балканите

09.08.2018 | 19:01
(0 гласа)

12 са жертвите на Западнонилската треска на Балканския полуостров. Според данни на властите в Сърция и Румъния жертвите и заболелите са в регионите около река Дунав. 

Според данни на Министерството на здравеопазването в България, досега няма регистрирани случаи на западнонилска треска в нашата страна.

Преди два дни сръбският Институт за обществено здраве "Д-р Милан Йованович - Батут" съобщи, че в Сърбия тази година са регистрирани 102 случая на хора, страдащи от западнонилска треска, от които 9 са починали. Според данните на сръбския институт 5 от починалите са от белградския регион, а останалите четири - от Войводина. Всички болни са жители на Войводина, Белград или районите по река Дунав. 

Румънското Министерство на здравеопазването регистрира първата жертва на западнонилската треска. Смъртта е на 79-годишен мъж от източнорумънския окръг Галац, който е имал и други заболявания, а западнонилската треска само допълнително е влошила здравословното му състояние.

 

По данни на румънския Национален център за наблюдение и контрол на заразните болести в периода от 2 май до 8 август в Румъния са регистрирани общо 23-ма души, заразени с вируса на западнонилската треска, от които 11 само през този месец. Повечето от заразените са от районите по течението на река Дунав, както и от източните части на Румъния.

По-рано днес гръцкото Министерство на здравеопазването също информира, че от началото на лятото в Гърция регистрирани 55 случая на болни от западнонилска треска, от които са починали двама, на възраст над 80 години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...