Постоянното излагане на замърсен въздух води до сърдечна недостатъчност - 24novini.bg

Постоянното излагане на замърсен въздух води до сърдечна недостатъчност

08.08.2018 | 15:00
(0 гласа)

Изследване във Велиkобритания показва, че мястото, където живеем, може да промени структурата на сърцето ни и това да доведе до проблеми с него. Същевременно в България 87% от населението е изложено на замърсен въздух.

Според екипa учени излагането на въздух, замърсен с фини прахови частици, дори на ниски нива е свързано с 1-2% увеличение на помпените камери на сърцето, а това крие риск от сърдечна недостатъчност.

Въпреки че на пръв поглед уголемяването на сърдечните камери не изглежда много, с времето постоянното излагане на замърсен въздух може да доведе до затруднения на сърцето да изпомпва кръв.

В изследването са включени 3920 човека на възраст между 55 и 70 години, които са били без сърдечни заболявания. В продължение на 5 години участниците са проследявани, като са излагани на въздух, замърсен с фини прахови частици и азотен диоксид.

Д-р Уейн Касио, директор на Националната изследователска лаборатория за ефекти върху здравето и околната среда, коментира, че дори кратките излагания на фини прахови частици може да предизвикат сърдечни пристъпи, удари, нарушения в сърдечния ритъм или сърдечната дейност.

От друга страна, къщите които са извън градовете и са в близост до натоварени главни пътища, също могат да окажат негативно влияние върху сърцето, структурата и функциите на кръвоносните съдове, добавя Касио.

 

За разлика от останалите проучвания, това е едно от първите, които показват връзката между специфични замърсители на въздуха – фините прахови частици, азотния диоксид и увеличението на размера на сърдечните камери, без участниците да имат предварително сърдечносъдови заболявания.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...