Разболяват ли ни климатиците? - 24novini.bg

Разболяват ли ни климатиците?

30.01.2018 | 11:20
(0 гласа)

Климатиците станаха неизменна част от живота ни през лятото, а все повече офиси и домове избират този вариант и за отопление през зимата. Крие ли обаче стоенето в климатизирана стая рискове за здравето ни?

За съжаление, отговорът е да, при това сериозни. Има поне няколко причини да избягвате стоенето на климатик.

Най-голямата от тях е дехидратацията. Климатикът незабележимо, но упорито намалява влажността на помещението. Така тялото ви започва да губи вода, защото температурата е доста ниска и изобщо не сте жадни. Затова ако стоите в стая с климатик, пийте много, много вида.

Много често хората свързват климатиците с главоболие, но си мислят, че проблемът идва от шума на уреда, а истината е, че той идва от дехидратацията.

Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да предизвика сърбеж и изсушаване на кожата.

Отново поради сухия въздух може да настъпи сухота и раздразнене на очите, както и зачервяване и замъглено виждане.

Въздухът, преработен от климатик, пресушава назалните проходи, и може да доведе до дразнене на лигавиците. По този начин тялото ви става уязвимо за вируси и инфекции.

Най-често срещаният ефект от стоенето на климатик са различни проблеми на дихателната система. Някои хора посочват запушен нос или течащ нос, сухо нос и сухо гърло, а други – точно обратното.

Проучванията показват, че 28% от хората, които работят в климатизирана стая, страдат от ринит. Техният дял при работа във вентилирана стая е само 5 на сто.

Друг чест проблем е сънливостта, най-често причинена от прекомерно топъл въздух.

Много хора пък се оплакват от схващане и шипове, ако седят на пътя на въздушната струя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...