Купете си раница - пътуването прави човека по-умен - 24novini.bg

Купете си раница - пътуването прави човека по-умен

Пътуването спомага за щастието, емоционалнат стабилност и промяната на перспективата Пътуването спомага за щастието, емоционалнат стабилност и промяната на перспективата
31.07.2018 | 13:00
(0 гласа)

Не спирайте да пътувате, съветва старата максима. Поне веднъж годишно отидете на място, на което никога не сте ходили. Причината? За да сте здрави и да събуждате сетивата си, с което да се приближавате до щастието си - и осъзнато, и интуитивно.

По време на път човек учи, както учи малкото дете - сетивно, интуитивно, чрез усещания, но и чрез натрупавне на опит. Това е причината при пътуване да научаваме по-лесно информацията. И пътят да има толкова голям емоционален, физически и психологически ефект върху човека.

Има риск при пътуване да допуснем да се депресираме от трудностите, които неминуемо се появяват на път, от измамната привлекателност на новите места, в сравнение с рутинния ни живот у дома, от неразбирането на езика, навиците и културата, в които попадаме, а често и от мисълта за финансовите и битови лишения, които ни чакат, като се върнем от разточителното пътуване.

Това е факт. Но е и капан. Съсредоточете се в предимствата, не в страховете си:

1. Пътуването ни прави по-умни - учим много по-добре, отколкото, когато сме у дома. Музеи, история, нови храни, нови хора и места - ученето по време на път ни доближава до начина, по който децата учат за света и това събужда приспаната ни от рутината сетивност. Умението да търсим по вътрешен подтик, а не по натиск отвън или за да бъдем одобрени.

2. Пътуването ни прави по-креативни и когнитивно гъвкави. Хората, които опознават нови култури и хора, намират нови начини да изразяват себе си. Научаването на занаяти, обичаи, дори религии ни прави по-пълни, по-осъзнати и може да промени значително живота ни занапред. Креативността обаче има и по-дълбоко ниво - в способността да сме когнитивно гъвкави, т.е. по-отворени към света в мисленето си.

3. Пътуването ни зарежда с оптимизъм - връща вярата в хората. На път срещаме различни хора и разбираме колко всъщност хората си приличат, независимо от разликите в статуса, расите и нагласите им. Това ни прави близки с непознатите по някакъв сродяващ начин. На път самите ние сме по-отзивчиви и срещаме неочаквани гостоприемство, помощ, подкрепа, което спомага за усещането ни да собствена ценност.

4. Пътуването подобрява емоционалната ни зрялост и култура - събужда сетивата, интуицията и инстинктите. И ни учи да балансираме с тях. Пътуването отваря всичките ни сетива. По-отворени сме към новите преживявания, вкусове и гледки. От друга страна, самата динамика на пътуването тренира паметта, ориентацията, чувството за самосъхранение. Иначе казано, човек влиза в по-добра връзка със себе си в своята цялост, а не само в определен аспект, който му служи в ежедневието.

5. Пътуването ни учи на смирение и търпение с другите. Заклетите пътешественици са благи хора, учтиви и изчакващи в комуникацията с непознати. Пътуването ви кара да скъсате с агресията и прекалената взискателност. Освободеното съзнание и опитностите допринасят да се осъзнае, че всеки човек е важен и че уважението, добрите обноски, благодарността и усмивката се ценят навсякъде.

6. Пътуването ни учи как да сменяме житейската перспектива. Когато пътуваме, имаме шанс за различна от обичайната перспектива. Учим се как да се отдалечаваме от живота си, да го наблюдаваме отстрани. Това ни помага да видим колко незначителни понякога са проблемите ни и кои са важните неща и хора в живота ни. Показва ни къде грешим и от какво наистина имаме нужда. Помага ни да го формулираме пред себе си, въпреки страховете, че така губим сигурността си.

7. Пътуването ни показва начините да бъдем щастливи. Причината е не просто адреналинът и усещането за хармония, екзалтация, нови преживявания, възхищение, очакване, удовлетвореност - все съставни части на щастието, но и срещането на нови хора. Те преподреждат по магически и неочакван начин света ни и изричат истини, които от години сме чакали да чуем и които нито нашите приятели, нито самите ние сме успявали да формулираме ясно. Пътуването често е съдбовно - именно на път имаме шанс да срещнем новата любов, новата житейска перспектива, новия хоризонт за развитие.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...