50 човека на всеки час се заразяват със СПИН - 24novini.bg

50 човека на всеки час се заразяват със СПИН

25.07.2018 | 21:23
(0 гласа)

Докладът на УНИЦЕФ, представен на конференция по въпросите за СПИН в Амстердам, съобщава, че 130 000 деца на възраст 19 години и по-малко са починали от СПИН миналата година, а 430 000, почти 50 на час са били заразени, от които 30 младежи.

Най-засегнати според организацията през последната година са младежите между 15 и 19 години. Около 2/3 от заразените са момичета.

Макар да е има значителен напредък в борбата срещу СПИН през последните две десетилетия, неуспехът да се предотвратят толкова много нови инфекции сред децата и тийнейджърите забавят постигнатото, отбелязва докладът.

Според УНИЦЕФ разпространението на епидемията сред подрастващите момичета се подпомага от ранния секс, включително с по-възрастните мъже, както и принудителен секс, безсилие, бедност и липса на достъп до услуги за консултации и тестове.

ХИВ процъфтява сред най-уязвимите и маргинализирани части от обществото, поставяйки тинейджърките в центъра на кризата.

 

И докато смъртните случаи, свързани със СПИН, сред всички останали възрастови групи спадат от 2010 г. насам, сред подрастващи на възраст между 15 и 19 години не се наблюдава намаляване.

UNAIDS твърди, че борбата срещу епидемията от СПИН, в която 37 милиона души по света са заразени с нелечимия ХИВ вирус, е в "несигурен момент", като смъртните случаи намаляват, процентът на лечение нараства, но честотата на новите ХИВ заболели е упорито висока.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...