Дългото седене на стол вреди повече от пушенето - 24novini.bg

Дългото седене на стол вреди повече от пушенето

Заседяването на стол вреди много, затово измислят алтернативи на стола Заседяването на стол вреди много, затово измислят алтернативи на стола
17.07.2018 | 10:20
(0 гласа)

Изследване на учени от Дъблин доказа, че дългото заседяване на стола вреди на тялото повече от пушенето. Освен че стимулира затлъстяването, то вреди на кръвопотока и оросяването на мозъка, установиха те.

На Изток хората не обичат да използват столове, считат ги за неудобни и неправилни.

А у нас в училище и у дома непрестанно ни се повтаря: "Седни правилно! Гърбът да е изправен, краката да са събрани.". Но в това положение рядко се остава дълго време и човек обикновено се прегърбва, защото му е по-удобно и това е естествено състояние на тялото.

До какво може да доведе обаче този лош навик с дългото заседяване на стола?

Учените от Дъблин са провели проучване и са доказали, че неправилното седене повече от 10 часа на ден уврежда здравето повече от пушенето. Оказва се, че мускулите, скелетът, кръвоносната система, вътрешните органи (и тяхното местоположение) не са пригодени за продължително седене седнал.

Всяка статична позиция предотвратява нормалния кръвен поток. Безобидният навик на седене не позволява кръвта да се движи безпрепятствено и отслабва мускулите на торса.

Затова вече има и приложения за телефони, които сигнализират през 30 минути да ставаш от стола и да се движиш. В много офиси вече измислят алтернативи на стола, които позволяват да правиш физически упражнения, докато работиш или просто си седиш.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...