Кардио упражненията намаляват риска от деменция при жените - 24novini.bg

Кардио упражненията намаляват риска от деменция при жените

15.07.2018 | 16:40
(0 гласа)

Данни от проучване, публикувано в сп. Neurology, сочат, че жените, които практикуват кардио упражнения и са по-издръжливи физически имат с 88% по-нисък риск от развитие на деменция в сравнения с тези, които тренират умерено.

 

191 жени в Швеция на възраст между 38 и 60 години са взели участие в проучването, което е продължило 44 години. Те са преминавали тестове на велоергометър, за да се изследва здравината и издръжливостта на сърцето им. По време на теста се е измервало работното натоварване на жените въз основа на тежестта и съпротивата, които могат да достигнат на велосипеда преди да се изморят.

 

Въз основа на показаните резултати жените са разделени на три групи – 59 жени с ниска издръжливост, 92 със средна и 40 с висока кардио издръжливост.

Установено е, че по-голямата част от жените, които са развили деменция, са тези с ниска физическа издръжливост.

 

Рискови фактори за деменцията са заседналия начин на живот, консумацията на вредни храни, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Според данни на Световната здравна организация около 50 млн. души страдат от деменция в световен мащаб и всяка година има около 10 млн. нови случаи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...