Пълнозърнест хляб и авокадо ще ядат вече децата - 24novini.bg

Пълнозърнест хляб и авокадо ще ядат вече децата

Плодове, авокадо и пълнозърнест хляб ще ядат вече децата в градините и яслите Плодове, авокадо и пълнозърнест хляб ще ядат вече децата в градините и яслите
25.06.2018 | 16:10
(0 гласа)

Децата в детските градини и яслите вече ще ядат по-малко бял хляб и повече пълнозърнест. Ще приготвят храната им по 460 нови рецепти, 6 от тях с екзотични продукти, според новия рецептурник за детското хранене, съобщи за „Монитор“ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Малчуганите в детските градини и ясли ще консумират предимно пълноцърнест и ръжен хляб, белият ще бъде ограничен до максимум два пъти седмично. Тази промяна в хранителния им режим ще залегне от есента, когато се предвижда да влезе в сила рецептурникът.

 

Белият хляб няма много полезни съставки и не съдейства за добрия храносмилателен тракт, нито за баланса на стомашно чревната флора. Целта на промяната е хлапетата да не започнат да страдат от лениви черва още от малки, тъй като цялостното обездвижване на населението извеждащо това състояние като една от модерните болести на века.

В същото време филийките пълнозърнест хляб ще осуетят появата на язви и колити още в млада възраст.

По думите на главния здравен инспектор, България е една от малкото страни в Европейския съюз, която има разработени примерни менюта, съобразени с всяка една възраст на детето – в яслите и градините, и в училищата. Те били добре балансирани по отношение на въглехидрати, мазнини и белтъчини.

В новия вариант фигурират общо 430 рецепти, като в 6 от тях са включени нетрадиционни и дори екзотични за българските вкусове продукти, растения и плодове като киноа, чия и авокадо.

Националният консултант по хранене д-р Светла Петрова пък поясни, че тези храни са включени по предложение на родители след няколкомесечно обсъждане с майки на новите рецепти.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...