Яденето в движение е вредно и води до... - 24novini.bg

Яденето в движение е вредно и води до...

Яденето на крак - сигурен начин да надебелеете и да навредите на здравето си Яденето на крак - сигурен начин да надебелеете и да навредите на здравето си
16.01.2018 | 15:47
(1 глас)

Яденето на крак и едновременно с разхождане насам-натам е вредно. Разсейващи фактори като телевизия или разговор по време на ядене карат хората, спазващи диети, да ядат повече по-късно през деня.

Учени от Университета на Съри във Великобритания изследвали група доброволки, за да оценят влиянието на различните типове разсейващи фактори по време на хранене.

Жените трябвало да ядат блокче зърнена закуска в следните три ситуации:

Едната група яде десерта, докато гледа сериал, втора - докато се разхожда по един коридор, трета - докато говори с приятели. После ги приканвали да оценят вкуса на изядената закуска и да оценят колко им е харесала. Накрая ги паканили на маса с различни храни, от които могат да ядат толкова, колкото искат.

Жените, които са изяли закуската си, разхождайки се, изяждали повече и посягали към бонбоните пет пъти повече, отколкото останалите две групи.

Яденето в движение кара хората да преяждат по-късно през деня,  правят заключение изследоателите и го отдават на факта, че ходенето е мощен разсейващ фактор, който нарушава нашата способност да обработваме въздействието на храненето върху чувството ни глад. Също така, защото ходенето, дори по един коридор, се смята от жените за форма на тренировка, която оправдава преяждането после, като един вид награда.

Когато не се концентрираме изцяло върху яденето, попадаме в един капан на автоматично консумиране, в което не следим или не дори не съзнаваме храната, която току-що сме консумирали. Така дебелеенето е сигурно, а негативните последици - бързи, предупреждават учените.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...