Селенът - съюзникът на щитовидната жлеза - 24novini.bg

Селенът - съюзникът на щитовидната жлеза

Бразилският орех е богат на селен Бразилският орех е богат на селен
24.06.2018 | 20:58
(0 гласа)

Селенът е съюзник на щитовидната жлеза. Той е минерал, който не само има красиво име, но е и изключително полезен за организма. Съдържа се в рибата тон, бразилския орех, сардините, слънчогледовите семки, сьомгата, пълнозърнестия хляб, мидите и в жълтъка на яйцето.

 

Основната функция на селена е антиоксидантна и той се бори с всички онези вредни за тялото частици. Освен това има огромно значение за правилната функция на щитовидната жлеза, но също така оказва благоприятен ефект и върху цялата имунна система, при артритни заболявания, а според някои схващания – дори и при ракови заболявания.

Както сигурно знаете, щитовидната жлеза се намира в областта на шията и носи редица важни функции, откъдето произлиза и името й. Щитовидната жлеза отговаря за фертилитета, сърдечно-съдовата система, метаболизма и много други. Самият селен е част от съдържанието на специален ензим, който превръща по-малко активния хормон Т4 в Т3. Затова много ендокринолози изписват минерала като част от лечението на автоимунни заболявания, сред които хашимото, но не го препоръчват за непрекъсната употреба, затова, ако решите да го приемате, задължително преди това се консултирайте с лекар за правилната доза.

Според някои изследвания, комбинацията между селен и други витамини оказва благоприятно влияние върху цялостната имунна система. Смята се, че спомагат за нарастването на количеството на белите кръвни клетки, които имат водеща роля в задачата на имунитета да се справи с вирусите и бактериите. Според някои данни, ако минералът се комбинира с витамин С и цинк, простудните заболявания през зимата могат сериозно да бъдат редуцирани.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...