В България няма злоупотреба с антибиотици, но се вземат неправилно - 24novini.bg

В България няма злоупотреба с антибиотици, но се вземат неправилно

В България не се злоупотребява с антибиотици, но те се вземат неправилно и водят до резистентност В България не се злоупотребява с антибиотици, но те се вземат неправилно и водят до резистентност
20.01.2018 | 07:44
(0 гласа)

В България с антибиотици не се зллоупотребява, но често те се вземат неправилно.

Това стана ясно от думите на експерти по време на дискусия в парламентарната Комисия по здравеопазване, посветена на темата за антибиотичната резистентност и антибиотичната политика у нас.

България е сред малкото страни в Европа, в които антибиотиците не се реимбурсират от Здравната каса, а в клиничните пътеки антибиограмата е включена само по изключение, казаха те.

Експертите подчертаха, че е много разпространен митът, че в България има свръхупотреба на антибиотици."Това обаче не е вярно. Истината е, че българите не употребяваме много антиобитици, а ги употребяваме неправилно", подчерта в изказването си проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По неговите думи страната ни е на последно място в Европа по използване на пеницилини, за сметка на много голямото потребление на цефалоспорини от III генерация поради ниската им цена, което обаче  води до недоизлекуване и често повторна хоспитализация. Свръхупотребата е предпоставка за резистентност с всички отрицателни последици. Ето защо трябва да се върви към ограничаване на потреблението на антибиотиците от този вид, категоричен бе професорът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...