12 български марки бира съдържат мощни антиоксиданти - като в кафето - 24novini.bg

12 български марки бира съдържат мощни антиоксиданти - като в кафето

Българската бира е богата на мощни антиоксиданти, полезни за здравето Българската бира е богата на мощни антиоксиданти, полезни за здравето
18.01.2018 | 18:25
(1 глас)

Бирата, произвеждана в България, има високо съдържание на мощните антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се доближава до нивата им в кафето, където те са най-много.

Това сочи изследване на учени от Центърa по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии.

В него са анализирани 12 популярни търговски марки пиво: 7 светли и 5 тъмни от различни производители.

Меланоидините са голяма група съединения, пробиотици, придаващи кафяв цвят на храните. Освен в кафето и тъмното пиво, ги има и в хляба. В бирата те идват главно от малца, като се образуват при процеса на печене, което обяснява защо в тъмното пиво са повече. Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в резултат от разграждането на храните.

Меланоидините са полезните чревни микроорганизми, които потискат попаднали в човешкия организъм патогенни видове като салмонела и колибактерии, действат като растителни фибри и намаляват тяхното токсично действие на тежките метали, които постъпват чрез храните в човешкото тяло.

Естествените антиоксиданти са предимно в плодовете, зеленчуците, зърнените храни и бирата. В пивото те идват от малца, хмела и пивните дрожди. Доказано е положителното въздействие на хмела върху здравето и метаболизма на човека, защото съдържа над 100 различни полезни съединения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...