Уличният фитнес - новата социална мрежа - 24novini.bg

Уличният фитнес - новата социална мрежа

Уличният спорт и уличният фитнес са новата социална мрежа, която свързва хората Уличният спорт и уличният фитнес са новата социална мрежа, която свързва хората
21.06.2018 | 11:08
(0 гласа)

Защо уличният фитнес (Street Workout) става все по-популярна мрежа и се превръща в нова култура и нов "Фейсбук"? В България все още има спорадични прояви, но бързо се развива. В столичния Студентски град например, известен с бурния си нощен живот, всъщност уличният фитнес се развива много интензивно.

Там любителите на здравословния начин на живот доста отдавна тренират навън – в парка на Студентски град и на площадките наоколо, в това число и в площите между сградите на Техническия университет, между жилищните блокове, където има уреди в отлично състояние. Спортни съоръжения на открито има изградени и в редица големи градове, освен в София.

Защото фитнесът на открито не е мода, а цяла субкултура, нова социална мрежа с редица предимства пред Фейсбук.

Нарича се Street Workout и се налага като динамично рзвиващо се цяло движение. Хората се обединяват в различни места в града, където демонстрират своите постижения, като се намират и физически, но и през интернет. Английското наименование няма директен превод, но самата концепция означава улично обучение, а правило е всички упражнения да се извършват без специално оборудване.

Достатъчно е наличието на пейки, стълби, стълбове, фасади, стига да са на открито.

На специализираните площадки, разбира се, има комплекси от уреди за цялото тяло и те винаги са пълни с хора, а лятото - и след залез слънце, до след 22 часа хората тренират. И са от всички възрасти.

В упражненията при уличния фитнес няма тежести – използва се само теглото на човешкото тяло, напълно достатъчно за хармонично физическо развитие. Трябват ви съвсем малко неща - спортни обувки, екип - какъвто имате, и площ на открито. Може да се тренира и под летния дъжд - много по-приятно е от лошо климатизирана фитнес зала. Може да се тренира и след 22 часа, когато залите са вече затворени, защото площите с уреди са осветени от соларни лампи, както е в Студентски град например.

Разбира се, най-вече трябва решимост да се грижите системно и ежедневно за физическото си здраве. И упоритост. Последните две са особен дефицит. От тях зависи да намерите и време.

Нямате нужда от карта за фитнеса, спортни принадлежности, носене на сак със спортния екип,

както се налага за фитнес залата. Липсата на допълнителни тежести помага да се избегнат наранявания и претоварването на тялото. И не са нужни финансови инвестиции от страна на спортуващите, което е важен аргумент. Също предимство е, че може да се редува джогинг с упражнения и площта е достатъчна, вместо да се тича еднообразно на пътечката в залата, на 50 сантиметра от вас, от двете ви страни, да тичат други хора. И да диктуват финансови отчети.

В световните столици има повече от хиляда специализирани сайтове, където се популяризира Street Workout. Залите, виждащи заплаха за бизнеса си, започнаха да изнасят уреди на открито в площите наоколо, за да не изтърват клиентите си.

Редовно извършване на такъв спортен комплекс на открито, приемът на много вода и правилното хранене дават стабилни резултати, сравними с тези, постигани във фитнес залата с инструктор.

В уличния фитнес липсват и изкушенията от прием на анаболи и химически препарати

за оформяне на мускулите - просто те не са част от тази култура и изкуственото "напомпване" не е ценност на практикуващите Street Workout.

Днес Street Workout събира на електронните си платформите много съмишленици, които искат да увеличат физическата си издръжливост, да станат по-силни, по-гъвкави и да придобият красиво тяло. Хората увличат нови, обменят опит, упражняват нови неща, конкурират се помежду си на двора, в парка, на улицата.

Но също се и запознават. В сайтовете за уличен спорт има стотици истории за двойки и влюбени хора, срещнали се именно, докато спортуват на улицата.

Така уличният спорт става новият Фейсбук, който среща хората и ги кара да се чувстват добре. И също води до пристрастяване, но полезно.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...