18 000 българи умират заради мръсния въздух - 24novini.bg

18 000 българи умират заради мръсния въздух

20.06.2018 | 21:40
(0 гласа)

ЕК осъди България заради мръсния въздух

 

18 000 българи умират всяка година заради замърсяването на въздуха и експозиция на фини прахови частици, обяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, която се проведе в Министерство на здравеопазването.

 

По данни на МЗ в световен мащаб над 4 млн. души годишно са подложени на летален изход вследствие на замърсения въздух.

 

Карциномът на белия дроб е заболяването, което е пряко свързано със замърсяването на въздуха. По данни на Министерството на здравеопазването досега при 2/3 от пациентите се диагностицират в 3-ти и 4-ти стадий, което предопределя много малък процент преживяемост до 5 години. Тази локализация на рака е характерна най-вече за възрастта 55–74 години.

По информация на Евростат България е на 3-то място в Европейския съюз по ръст на въглероден диоксид за 2017 г., в сравнение с 2016г . и сме след Малта и Естония.

Междувременно днес Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за нарушение на правото на Съюза и за неспазване на задълженията по Директивата за качеството на въздуха. Съдът реши, чe България не е изпълнила задълженията си произтичащи от правото на ЕС заради сериозното замърсяване на въздуха в страната, систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...