Защо ни се яде сладко, след като се нахраним? - 24novini.bg

Защо ни се яде сладко, след като се нахраним?

17.06.2018 | 14:24
(0 гласа)

Чудили ли сте се защо по целия свят десертите или това, с което приключване храненето, са сладки? Често ви се дояжда сладко след хранене, нали?

Отговорът е научен, оказва се.

 

Предпочитането на сладки храни е заложено еволюционно, тъй като при киселите или горчивите е по-голяма вероятността да са отровни, твърдят учени, анкетирани от в. "Дейли мейл."

 

Диетологът Фиона Хънтер отбелязва на свой ред, че сладкото е давало необходимата енергия за оцеляване, когато е бил налице дефицит на храна.

Според психолозите пък захарта стимулира освобождаването на допамин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи.Често сладките храни се асоциират с утешение. Това разбиране изхожда от детските години, когато в моменти на лошо настроение майката поднася гърдата си, за да успокои детето.

С възрастта обаче подобна практика може да стане вредна, пише Daily Mail.За да преодолеем влечението си към сладкото, специалистите съветват да съчетаваме в храната пет вкуса: сладък, кисел, солен, лют, горчив. Ако всичко е балансирано, то ще ни е достатъчно.

 

Друга причина за популярността на сладкото е, че преди хората обикновено са се хранили в компанията на други хора, а сега много хора живеят сами или се отдалечават един ит друг, взрени в мобилните си телефони. Със сладките храни се опитваме да запълним празнотата.

Експерти съветват да се стараем членовете на семейството да ядат заедно и без устройства. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...