Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна от утре - 24novini.bg

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна от утре

17.06.2018 | 15:24
(0 гласа)

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в болниците за диагностика и лечение на туберкулозата в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

Кампанията "Седмица на отворените врати" започва на 18 юни и ще продължи до 22 юни.

 

Всеки желаещ може да провери какъв е риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания.

При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение и така се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на кампанията, проведената през март 2018 г., общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 лица. На 1436 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. 32 души са имали с туберкулоза и 110 са били с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. Тя е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...