Все повече европейци злоупотребяват с кокаин - 24novini.bg

Все повече европейци злоупотребяват с кокаин

07.06.2018 | 15:16
(0 гласа)

Все повече европейци употребяват кокаин. Това сочи годишният доклад на Европейската агенция за наркотицитер  представен днес.

В последната година кокаин са ползвали 2,3 млн. млади хора (на възраст между 15 и 34 години) в ЕС. Въпреки че цената на кокаина не се променя, през 2016 г. чистотата на продавания на дребно наркотик достига най-високо равнище през последното десетилетие. За същата година в ЕС са били иззети 70,9 тона кокаин. Най-голямо е разпространението на кокаин в Западна Европа (Белгия, Холандия, Испания и Великобритания).

 

Все по-често употребяваните в ЕС наркотици се произвеждат на място, вместо да се внасят, като същевременно се разширява европейското производство на синтетични наркотици за износ, отчита още докладът. 

Само преди десет дена на пристанище Варна бяха хванати прекурсори за създаване на наркотични вещества на стойност 1 млрд. лева. 

Според европейската агенция пазарът на наркотици в ЕС може да бъде повлиян от това, че в много страни по света употребата на канабис вече не се преследва и наказва от закона. По официални данни един процент от европейците на възраст 15-64 години пушат марихуана всекидневно. 

Миналата година в ЕС са били установени 51 нови психоактивни вещества - приблизително по едно на седмица. Агенцията изразява особена загриженост от синтетичните видове хероин и морфин, които са с много по-голяма сила от добитите от растения упойващи вещества. 

 

В последните четири години в ЕС нарастват смъртните случаи от свръхдоза. През 2016 г. в ЕС, Турция и Норвегия са отчетени над 9000 подобни случая, предизвикани главно от злоупотреба с хероин.

Значението на интернет и социалните мрежи за продажбата на наркотици нараства, макар основният метод да остава продажбата на ръка, пише в документа.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...