Лекари съветват да се пият антибиотици при ухапване от кърлеж - 24novini.bg

Лекари съветват да се пият антибиотици при ухапване от кърлеж

06.06.2018 | 09:58
(0 гласа)

Ако бъдете ухапани от кърлеж, е добре да се вземат две таблетки по 100 мг. антибиотик доксациклин. Това препоръча националният консултант по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.  

По думите му това намалява драматично шанса човек да се зарази с лаймска болест или марсилска треска. Той обясни, че кърлежите в градовете на България носят тези две болести и за всеки човек има 20 % опасност от заболяване. 

Той заяви, че няма особен смисъл кържелът да се носи в Центъра за заразни болести, тъй като независимо дали е заразен или не, се препоръчва всички ухапани да си направят изследване след месец. 

Ако кърлежът се извади скоро след забиването му, няма опасност от заразяване. 

„Кърлежите се залепват по тялото на човека, ако се разхожда в неокосени тревисти местности. След такива разходки всекитрябва да проверява тялото си и това на детето си, и ако забележи кърлеж, веднага да го извади. Ако това стане бързо, няма опасност от заразяване. Кърлежът причинява заразяване чак след 24 часа", обясни Кантарджиев. 

 

Насекомите се вадят я пинсета, която трябва да мине през коремчето му. Ако се откъсне вратлето му, може да се доизвади с игла. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...