Сауната - седем неща, които не се правят след нея - 24novini.bg

Сауната - седем неща, които не се правят след нея

След сауна има 7 неща, които не трябва да се правят  - вредят След сауна има 7 неща, които не трябва да се правят - вредят
05.06.2018 | 14:00
(0 гласа)

Лекарите повтарят непрекъснато, че сауната и парната баня са много полезна придобивка за спортуващите и за поддържащите здравето си, но има 7 неща, които не трябва да се правят след сауна, защото увеличават риска за тялото.

Ходенето в сауна е стара славянска традиция, запазена и до днес заради положителните ефекти върху здравето.

Но ето какво не трябва да се прави:

1. Около 3-4 часа преди и 2 часа след посещението на сауната не се препоръчва прием на месо и риба. При висока температура в червата, процесът на ферментация се активира, протеините в него започват просто да гният.
В разширените съдове токсините бързо се разпространяват, отравяйки цялото тяло.

2. За да избегнете интоксикация при сауна яжте въглехидратна храна - картофи, елда, зеленчуци. И приемайте фибри.

3. Пийте течности. Заедно с потта, човек губи минерали и течности. Сок от грейпфрут или пресни портокали ще предотврати загубата на витамин С.

4. Твърде висока температура намалява потенето. Ако усетите топлината, е по-добре да излезете от парното помещение или да намалите температурата. Индикаторът за нормално здраве след сауна трябва да бъде гладък розов цвят на кожата. Ако тялото има червени петна, то означава, че сте прегрели и микроциркулацията на кръвта е нарушена.

5. Не взимайте рязко студен душ след сауна - загрели сте, съдовете ще се стесняват и цялата кръв ще остане в главата. Затова трябва да покриете главата си с шапка или да започнете охлаждането не от главата. По-добре е да се охладите постепенно.

6. Алкохол се пие поне 3-4 часа преди сауна, след това не е желателно. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, парата ги разширява още повече. Поради това натоварването на сърцето значително се увеличава.

7. По същите причини не правете секс веднага след сауната. В противен случай, рискувате инфаркт и хипертонична криза.

 

Важно е да наблюдавате температурния режим и да спазвате всички правила, така че престоят в парната баня да е от полза.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...