Световен ден без тютютнев дим: Два пъти повече инфаркти при пушачите - 24novini.bg

Световен ден без тютютнев дим: Два пъти повече инфаркти при пушачите

Два пъти повече са инфарктите при пушачите до 30 години Два пъти повече са инфарктите при пушачите до 30 години
31.05.2018 | 12:00
(0 гласа)

Днес е 31 май - Световен ден без цигарен дим. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните по целия свят. Рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн,са вече епидемия, която ще убива по над 8 милиона души всяка година до 2030 г., посочват експерти. Фокусът на кампанията през 2018 г. са сърдечните заболявания, причинени от употребата на тютюн, включително инсулт.

 

СЗО приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна с цел предпазване на общественото здраве от вредното му въздействие.

 

В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.

Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит, който често създава среда за развитието на рак на белите дробове.

40 на сто от тютюневата смола се състои от силния канцероген 3,4-бензспирен.

Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.

Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-чести при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям.

Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко от бебетата на пушачките при раждане.

При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.

Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.

При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.

Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...