Преди 1 юни: Тийнейджъри във фитнеса? Cool! - 24novini.bg

Преди 1 юни: Тийнейджъри във фитнеса? Cool!

Българските тийнейджъри са пети по затлъстяване в света. Във фитнесите трениращите младежи не са много Българските тийнейджъри са пети по затлъстяване в света. Във фитнесите трениращите младежи не са много
30.05.2018 | 12:44
(0 гласа)

Защо тийнейджърите за влизат във фитнесите и да тренират? Защото е cool! И защото е полезно за самочувствието да изглеждаш яко. Как да го правят правилно обаче? Световната здравна организация посочва, че подрастващите в България са на пето място по затлъстяване в света. От това не следва, че във фитнес-салоните тийнейджърите са много. Но има и трениращи. Тези съвети ще помогнат.

 

Като критерий за оценка на риска от затлъстяване се използва Индексът на телесна маса (ИТМ). Той се смята лесно - взима се теглото на човека (в килограми) и се разделя на числото, което се получава при умножението на неговата височина (в сантиметри) по неговата височина (в сантиметри). Например, ако тежите 62 килограма, а височината ви е 1,73 м индексът ви се получава като разделите 62 килограма на сумата от 1,73 х 1,73. Т.е. 62 делено на 2,99 е равно на 20,7 ИТМ. Това е вашият Индекс на телесна маса. Един перфектен индекс!

 

Лице с ИТМ, равно или по-голямо от 25, се счита, че е с наднормено тегло. Лице с ИТМ 30 или повече е със затлъстяване.

Все по-често за оценка на затлъстяването лекарите се доверяват и на друг критерий - обиколка на талията в сантиметри - при мъжете трябва да е под 94 см, а при жените - под 80 см, за да се считаш за  здрав.

Свръх теглото и затлъстяването се дължат на продължителен прием на енергия над индивидуалните потребности и /или ниска физическа активност. Затова влизането във фитнеса и балансираното хранене гарантират добра физическа форма и здрав вид. Но те вървят ръка за ръка.

За младежите във фитнеса важат по-различни правила от тези за възрастните.

За разлика от възрастните, при тийнейджърите костната система все още расте и е необходима енергия за растежа на организма и костите.

Мускулите се удължават и докато скелетът не спре да расте, трудно се постига плътност. Затова е важно как се прави физическото натоварване.

Другата разлика е, че при тийнейджърите има по-бърза обмяна на веществата. Това обаче не ги спасява от влиянията на стреса - те са силно негативни и върху младия, и върху зрелия организъм.

Третото условие е балансираното хранене, приемането на много вода и достатъчното време за възстановяване и сън.

За успешен старт, тийнейджърът трябва да спази горните условия, но и да се съобрази със следните особености на възрастта си:


Фитнес съвети за 14-18-годишните:

Все още в пуберитетът, тялото, мускулите и скелетът още не са приключили развитието си и се променят много бързо. Влизането в добра фитнес-форма значи и упражнения, и почивка, и хранителен режим, без Кока-Кола, сладко и бургери, но и време за сън - поне 8-9 часа в денонощието.

Следвай тези съвети, ако си в тази възраст:

 • Научи всичко за тренировките и храненето - информирай се от надеждни източници;
 • Ако си под 16 години, прави тренировки за начинаещи, ако си над 16 и си тренирал повече от 1 година, прави ттренировки за средно напреднали. Внимавай за броя повторения и правилната техника - не претоварвай мускулите с повече от 10-12 повторения, не прави безкрайни серии, а до 8 серии. Не наблягай само на силови упражнения, а ги редувай с кардио-тренировки;
 • Ако си начинаещ, може да тренираш и вкъщи, но не разчитай много на това - ако няма хора наоколо, самодисциплината бързо отстъпва на телефона, YouTube, чатенете с приятели и висенете в мрежата. Колкото и да си напреднал, винаги ще ти бъдат нужни уредите и инструкторите на добрите фитнес-зали.
 • Набавяй си достатъчно калории, за да осигуриш растежа на мускулите и костите. Яж премерено, редувай продуктите, не спирай месото и млякото, но се храни балансирано - със зеленчуци, плодове, ядки, много течности без захар и внимавай с храните, съдържащи бяло брашно, бяла захар, шоколад и газирани напитки.
 • Върви колкото можеш повече пеш - нормата е поне 8 хиляди - 10 хиляди крачки на ден.
 • Нужните хранителни добавки са минерали и витамини, а към протеините посягай, само ако си обсъдил с радикел, възрастен или опитен експерт. Могат да бъдат опасни! Не експериментирай!
 • Обърни внимание на комбинираните упражнения със свободни тежести. За да покачиш мускулна маса, са ти нужни упражнения като клек, гребане с щанга, мъртва тяга, преси от лег и полулег. За момичетата - упражнения за седалище, ръце, бедра и мускули на краката са ключови за оформяне на балансирано тяло в тази възраст. Не подценявай пътечката - тичането е здраве.
 • Всяка мускулна група тренирай не повече от веднъж на 3-4 дни.
 • Сънят в денонощието да е поне 8 - 9 часа.
 • Изцеденият сок от плод е равен на едно хранене. Не го комбинирай с храна! Натрупан в тялото заради прекомерни количества той ПОМАГА на затлъстяването.
 • Водата в денонощието, която изпиваш, да е поне 2 литра. И не, не я заменяй с бира, понеже и тя била течност!
0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...