Плодовите сокове могат и да са вредни - 24novini.bg

Плодовите сокове могат и да са вредни

Плодовите сокове, комбинирани с храна на закуска, всъщност не са полезни нито за децата, нито за родителите им Плодовите сокове, комбинирани с храна на закуска, всъщност не са полезни нито за децата, нито за родителите им
28.05.2018 | 20:00
(0 гласа)

Плодовите сокове всъщност не са толкова полезни, колкото се смята. Те са особено неподходящи за закуска на децата. Соковете от плодове не водят до ефективност на диетата, когато са част от нея, а точно обратното. Австрийски учени доказаха, че при децата рискът от напълняване с годините е с 50 % по-висок, ако със закуската си те консумират и плодов сок. С 48 % пък се увеличава рискът при възрастни, които комбинират плодов сок със закуската си по време на диета.

 

Специалистите от Медицинския университет във Виена са анкетирали 652 тринадесетгодишни деца за хранителните им навици на закуска. Оказало се, че тези, които пият плодови сокове сутрин, имат 50 процента по-висок шанс да развият наднормено тегло.

 

В същото време децата, които пиели вода със закуската си, били изложени на 40 процента по-малък риск от надебеляване.

Анкетираните, които не закусвали, също попадали в рисковата група от очаквано затлъстяване. Учените съветват, ако родителите желаят децата им да не дебелеят, да разреждат с вода портокаловия им сок за закуска, пише в. "Метро".

Изследването сочи също, че почти същото е съотношението между хора, които включват плодовите сокове в диетичното си меню и тези, които пият вода, вместо сок. Забравяйки, че чаша изцеден сок от плод или плодово смути е равна на едно хранене, те комбинират сока с храната. Така рискът от натрупване на захари в тялото се увеличава с 48 % и в рамките на една година може да доведе до реално увеличаване на телесната маса на човек.

Учените съветват здравословното меню да включва на закуска или плодове от една група, или сок, но не и двете заедно. Същото важи и за всяко друго хранене по време на диета.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...