Днес е Световният ден за борба със затлъстяването - 24novini.bg

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването

19.05.2018 | 08:34
(0 гласа)

Днес се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. 

Европейските граждани като част от западния свят страдат от затлъстяване и затова държави и европейски институции се опитват да привлекат вниманието на хората към проблема.

Според лекарите наднорменото тегло не е само естестическо неудобство, а основен рисков фактор за редица хронични заболявания: високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет, хормонални нарушения, ставни заболявания, някой видове рак и др.

Като приблизителен критерий за оценка на теглото се използва Индексът на телесна маса (ИТМ), който представлява теглото на човека (в килограми) разделено на квадрата на неговата височина (в сантиметри).

Лице с ИТМ, равно или по-голямо от 25, се счита, че е с наднормено тегло. Лице с ИТМ 30 или повече е със затлъстяване.

Все по-често за оценка на затлъстяването лекарите се доверяват и на друг критерий- обиколка на талията в сантиметри. Обиколката на талията е свързана с нисък здравен риск, когато при мъжете е под 94 см, а при жените под 80 см. При стойности над 102 см при мъжете и над 88 см за жените значително се повишава здравния риск

Свръх теглото и затлъстяването се дължат на продължителен прием на енергия над индивидуалните потребности и /или ниска физическа активност.Поддържането на тегло в нормални граници е основният критерий за оценка на баланса между приема на енергия с храната и изразходването на тази енергия.

 

Високият прием на храни, богати на енергия, особено тези с високо съдържание на мазнини и захар, както и приема на голямо количество храна увеличават риска от наднормено тегло и затлъстяване.

За да поддържате здравословно тегло спазвайте принципите на здравословно хранене, бъдете физически активни всеки ден и редовно контролирайте теглото си.Поставяйте си реалистични цели, не се стремете да отслабвате с повече от 0,5 кг. на седмица – прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване също е вредно за здравето и не води до трайни резултати.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...