Високото кръвно е причина за смъртта на 9.4 млн. души годишно - 24novini.bg

Високото кръвно е причина за смъртта на 9.4 млн. души годишно

17.05.2018 | 12:38
(0 гласа)

Днес е Световният ден за борба с хипертонията и затова повечето болници в страната провеждат кампании за безплатно мерене на кръвното. Те препоръчват младите хора също да се изследват, защото това е едно от най-разпространените болестни състояния и ранната диагностика може да спаси живот. 

 

България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава. Скрининговите проучвания досега показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения.

 

Артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на артериалната хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Всяка година 17 май протича под различно мото, с цел да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане.

 

Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. Така например през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока.

 

Повишеното кръвно налягане понастоящем е причина за смъртта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението глобално.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...