Канабисът увеличава с 350 % риска от психози - 24novini.bg

Канабисът увеличава с 350 % риска от психози

Канабисът увеличава над 350 % риска от психози Канабисът увеличава над 350 % риска от психози
03.01.2018 | 21:21
(0 гласа)

Изследване на норвежки учени от Института за обществено здраве, съвместно с учени от университета във Вирджиния, установи стряскащи факти за канабиса: злоупотребата с него води до 350 % ръст на риска от психози.

 

Психозата е психично заболяване, свързано с откъсване от реалността и неадекватно поведение. Учените са направили експерименти с близнаци, за да разберат дали тези от изследваните, които страдат от психози, са привлечени от дрогата или самият канабис е причината за тяхното състояние.

 

Знаем от предишни изследвания, че пациенти с психични разстройства употребяват марихуана по-често от другите, коментират учени от екипа и добавят, че при сегашното изследване установяват 3,5 пъти повишен риск от психози при злоупотреба с канабис.

На този база учените алармират да не се прибързва с легализирането на марихуаната, тъй като „меката“ дрога може да има вредно влияние върху психичното здраве на хората и да нанесе икономически и социални последици, чиито размери не могат да се изчислят, нито контролират.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...