Учени: Ниско тегло - по-висок риск от деменция - 24novini.bg

Учени: Ниско тегло - по-висок риск от деменция

Деменцията зависи и от теглото, като рискът е по-голям при по-слабите хора Деменцията зависи и от теглото, като рискът е по-голям при по-слабите хора
10.05.2018 | 15:39
(0 гласа)

Ниското тегло може да стане в по-късна възраст причина за деменция, твърдят учени от Медицинската школа в Бостънския университет.

 

В по-ранни изследвания като основен фактор за деменция се приемаше възрастта. Резултатите от техните изследвания са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

 

Изследователите са установили, че при нисък индекс на телесната маса – отношението на височината към теглото, към 50-60-годишна човек има по-малки шансове да избегне деменцията.

Наблюденията обаче показват, че при хора с по-ниско тегло, към 50-60–годишна възраст деменцията възниква по-често, отколкото при тези с нормално тегло. Сред другите фактори, способстващи стареенето на мозъка, са недостатъчния сън и починал партньор.

Деменцията е придобито слабоумие, което значително понижава познавателните способности на мозъка и води до загуба в една или друга степен на по-рано усвоени знания.

Към настоящия момент няма лечение за деменцията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...