Безплатни прегледи на дихателните пътища от 10 май - 24novini.bg

Безплатни прегледи на дихателните пътища от 10 май

Безплатни белодробни прегледи започват в столицата от 10 май Безплатни белодробни прегледи започват в столицата от 10 май
02.05.2018 | 15:40
(0 гласа)

От 10 май в столицата започва извършването на безплатни прегледи на дихателните пътища. Консултациите са в рамките на инициативата "За живот без тютюнев дим".

Кампанията за ранна диагностика е организирана от Национална асоциация за профилактика на белодробните болести (НАПББ) и се осъществява с подкрепата на Столична община.

Прегледи ще се извършват два пъти в месеца в рамките на една година с изключение на юли и август.

Консултациите ще се състоят в двора на Втора многопрофилна болница за активно лечение.

Необходимо е предварително записване на телефон 0700 10 126, всеки работен ден от 10 до 17 часа.

Д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване” към Столична община заяви, че кампанията е съобразена максимално с работещите млади хора, които не отделят достатъчно време, за да се погрижат за здравето си.

Тя обясни, че предварителното записване дава възможност на желаещите да проведат подробно първоначално интервю, което да помогне на специалистите да си създадат представа за рисковия профил на пациента. След събеседването се насрочва и съответният час за флуорографски преглед и спирометрично изследване. Предвижда се всеки ден от кампанията да се преглеждат по 35 души. Така се гарантира достатъчно обстоен преглед без желаещите да се налага да чакат твърде дълго или да се редят на опашки.

Д-р Чеуз даде за пример и добрите резултати от кампаниите за ранно откриване на рак на млечната жлеза и рак на простатата.

По статистически данни в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Четири от 10-те най-смъртоносни болести в страната са белодробни - това са хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), остритe инфекции на долните дихателни пътища, ракът на белия дроб и туберкулозата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...