1/3 от болните деца в България са с белодробно заболяване - 24novini.bg

1/3 от болните деца в България са с белодробно заболяване

30.04.2018 | 12:30
(0 гласа)

Десет човека на ден умират от рак на белите дробове. България е на първо място по заболявания от белодробни болести. 1/3 от болните деца в страната са с дихателни заболявания, заяви председателят на Сдружение „НАПББ“ д-р Соня Ангелова. 

 

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е на трето място като причина за преждевременнатаa смърт заедно с катастрофите. Между 5% и 10% от населението е болно от ХОББ, а само 75 000 души се лекуват.

 

Според експертите тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Много от децата на родители, пишещи в домовете си, също имат дихателни проблеми.

Пушенето е и единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима. Според д-р Ангелова у нас дори и пушачи, знаещи за болестта си, не отказват цигарите. За увеличаващия се процент болни въздействие оказва и мръсният въздух в населените места, коментират специалисти. 

 

Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните белодробни заболявания, които водят до смърт.

Специалистите призовават при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията.

На 10 май започва кампания за безплатни прегледи с предварително записване на тел 070010126.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...