Всеки втори софиянец е подложен на опасен шум - 24novini.bg

Всеки втори софиянец е подложен на опасен шум

26.04.2018 | 18:52
(0 гласа)

Над половината софиянци живеят на шум, който е по-висок от допустимите норми. 

Вредният шум има два източника - триенето на гумите с асфалта и двигателите, както и от влакове, трамваи, самолети и големите промишлени предприятия.

Високите децибели могат да бъдат вредни и затова евродиректива задължава градовете да се справят с проблема. Нормата трябва да е под 60 децибела. Винаги на големи пътни артерии е над 60 децибела, коментира инж. Николай Димитров, специалистът по шум и вибрации.

 

Столична община ще прави пътни ремонти, подобряване на градския транспорт и засаждането на т. нар. зелени филтри, за да се бори с шума, стана ясно днес при представянето на актуализираната карта за най-шумните места.

Честото излагане на силен шум може да доведе до увреждане на слуха и пищене на ушите, както да влияе върху всички други системи на организма и психиката.

След като психиката се увреди, цялото тяло може да страда от хроничното излагане на високи нива на шум. Могат да се появят промени в храносмилателната система, в сърдечно-съдовата система, автоимунни заболявания, алергии и въобще много заболявания, които могат да се отключат, коментира отоневрологът д-р Георги Ангов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...