Всяко пето 14-годишно момиче пуши - 24novini.bg

Всяко пето 14-годишно момиче пуши

25.04.2018 | 11:15
(0 гласа)

Всяко пето или 21% от 14-годишните момичета у нас пушат, съобщи доц. д-р Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация (СЗО), по време на семинар, организиран от мрежата от неправителствени организации Българска платформа за международно развитие. 

 

Момичетата пушат повече от момчетата. Ранното тютюнопушене може да доведе до рак и болести на репродуктивната система. Като цяло ситуацията с пушачите в България е тревожна – редовните консуматори на цигари са 37%, коментират експертите.

 

За последните години има и рязко увеличаване на употребяващите твърд алкохол, сочат данните. Според доц. Околийски като се вземат предвид непиещите и се преизчислят данните, може да се стигне до 50 литра твърд алкохол годишно на човек.

 

Според експертите алкохолът често се използва като лекарство срещу психическите разстройства, които също се увеличават. Всеки пети българин е страдал от психично разстройство, а процентът на потърсилите помощ от психолог е много нисък. Според лекарите алкохолът е лекарство за мъжете, а жените вземат антидепресанти и болкоуспокояващи, прибягва се и до врачки.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...