Личните лекари на протест в София - 24novini.bg

Личните лекари на протест в София

Личните лекари на протест в София снимка: Фейсбук
23.04.2018 | 15:27
(0 гласа)

Лични лекари излязоха на протест днес пред Националния дворец на културата в София. 

По същото време в НДК имаше работна среща на здравните министри от Европейския съюз, която здравният министър Кирил Ананиев предпочете пред това да чуе исканията на протестиращите.

Общопрактикуващите лекари искат намаляване на бумащината, да няма описи на касови бележки, увеличаване на потребителската такса на 1% от минималната работна заплата, освободените от нея да плащат пълния размер, а сумите да им се възстановяват от съответните институции. Ако искането им бъде прието сегашната такса от 3 лева, ще стане 5 лева и 10 стотинки.

Те настояват трудът им да се остойностява съобразно квалификацията и отговорностите, както и да се премахне 24 часовото разположение. 

Според твърденията на лекарите от попълване на документи не им остава време да преглеждат хора.

 

В момента са ни превърнали в едни склададжии и общи работници, в един полиграфически комбинат, буквално печатари – да броим дни по календара, таблетки, опаковки, протоколи, да облепваме като оригами едни рецептурни книжки, тонове листа, и винаги в нарушение. Ние не сме учили за това шест години. Това е абсурдно, коментира пред БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

За всеки здравноосигуряван фондът изплаща 11 стотинки месечно на личния лекар, тоест 1.32 лева годишно на пациент, обяви Миндов. За тези 11 стотинки личният лекар трябва да осигури 24 часа здравна помощ, без значение от работното му време - нощем, празнични дни, събота, неделя, стана ясно от думите му.

Лекарите внесоха декларация в Министерство на здравеопазването с исканията си и се заканват да организират национален протест.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...