Ядките – полезни и за сърцето - 24novini.bg

Ядките – полезни и за сърцето

19.04.2018 | 21:06
(0 гласа)

Ядките не само вкусни и засищащи, но са безкрайно полезни. Шведски учени са доказали, че те са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти в най-точната пропорция, която поддържа сърдечното здраве.

Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на сърдечносъдови болести, като дори малко увеличаване на седмичната порция може да намали риска от поява на сърцебиене или сърдечна недостатъчност.

В продължение на 17 години учените наблюдавали 61 000 шведи на възраст от 45 до 83 години и установили, че ядящите ядки веднъж или два пъти седмично са с 20 процента по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

При по-големите почитатели на ядките, които ядат повече от три порции седмично, намалява рискът от атриална фибрилация, която предизвиква сърцебиене.

При хората, които ядат един до три пъти месечно, рискът от атриална фибрилация намалява с 3 процента, докато при тези, които си ги позволяват три или повече пъти седмично, той намалява с 18 процента.

 

Шведските учени препоръчват все пак с ядките да не се прекалява заради високата им калоричност. Т

Учените все пка посочват, че тези, които редовно ядели ядки, като цяло водели по-здравословен живот - пушели по-малко и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...