Шест начина за трениране на мозъка - 24novini.bg

Шест начина за трениране на мозъка

Мозъкът се тренира с учене, растителни и пълнозърнести храни, спорт и... усмивка Мозъкът се тренира с учене, растителни и пълнозърнести храни, спорт и... усмивка
15.04.2018 | 11:33
(0 гласа)

Има шест начина да запазите интелекта си, като тренирате мозъка си да е във форма, казва директорът на Станфордската лаборатория по мотивационни технологии Би Джей Фог.

 

Съвременната медицина повиши качеството и дължината на живота, но не може да се справи със заболяванията на напредналата възраст, сврърани с дегеранитивните процеси и остаряването на мозъка.

 

Ако обаче правим повече усилия да запазим мозъка си във форма по-дълго време, ще успеем да повишим сами качеството си на живот.

Затова си струва да се опитат тези 6 прости неща, които според науката за познанието, ще помогнат на мозъка да произвежда нови клетки:

1. Осигурявайте си малки успехи. Честотата на успеха е по-важна от неговия мащаб, така че не чакайте големите победи, за да се поздравите, казва Вместо това ежедневно отбелязвайте победите пред себе си. Мозъкът не прави разликата в прогреса. Колкото по-успешни се чувстваме, толкова по-сигурно ще постигнем успех.

2. Спортувайте! Физическата активносте е един от най-добрите начини за подобряване на здравето на мозъка. Когато тренираме, нашият сърдечен ритъм се увеличава, кислородът се инжектира в мозъка много по-бързо и новите мозъчни клетки се развиват по-бързо. Колкото повече мозъчни клетки произвеждаме, толкова по-лесно е за тях да взаимодействат помежду си, развивайки нови невронни пътища. В крайна сметка мозъкът ни става по-ефективен и пластичен, което означава по-добро умствено представяне.

 

 

3. Редовни упражнения. Изследване, проведено през 2014 г. в Университета на Илинойс, САЩ, установява, че децата, които редовно се упражняват, имат по-високо ниво на "инхибиране на вниманието". Това е способността да се блокира ненужна информация и да се съсредоточи вниманието върху насатоящата задачата. 20 минутна тренировка е достатъчна, за да се променят процесите на обработка на информацията и функциите на паметта на мозъка.

4. Усмихвайте се! Усмивката може да накара мозъка да търси положителни възможности вместо отрицателни.

5. Яжте храни с високо съдържание на антиоксиданти, включително боровинки, зеле и ядки, са полезни за мозъка. Всеки ден ги редувайте.

6. Правете средиземноморската диета - растителни храни, пълнозърнести продукти, риба, плодове и червено вино за по-добра мозъчна функция.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...