Повече от едно питие на ден съкращава живота - 24novini.bg

Повече от едно питие на ден съкращава живота

Това, че червеното вино било полезно за здравето, не било съвсем верно Това, че червеното вино било полезно за здравето, не било съвсем верно
13.04.2018 | 11:27
(0 гласа)

Британски учени доказаха, че повече от едно питие на ден, включително и повече от една чаша вино, могат да окажат негативно влияние върху продължителността на живота, съобщи БиБиСи. 

 

За целта на изследването са анализирани резултатите на над 600 хил. човека, които употребяват алкохол в 19 страни.

 

Между 5 и 10 питиета на седмица скъсяват живота с шест месеца. Тези, които пият повече от 18 питиета на седмица (или по три на ден, ако почиват в понеделник, например) пък ще живеят пет години по-малко. 

Оптимстичното в изледването е, че процесът със съкращаването на живота се задейства след 40-тата година. Така че не се отчайвайте, спомняйки си за студенстките години. 

 

Според учените безопасното максимално количество алкохол на седмица е 5 бири или 5 чаши вино. Всичко над това води до увеличаване на риска от инфаркт с 14%, от високо кръвно - с 24%, от сърдечна недостатъчност - с 9%, от аневризъм - с 15%. 

Изследването разбива устойчивия мит, че пиенето на червено вино е полезно. 

Като цяло обаче учените посочват, че различните култури имат различно разбиране колко алкохол е приемливо да се пие. Във Великобритания например се препоръчва да не се пие повече от 14 единици на седмица или шест питиета, но във Франция, Испания и Португалия тази граница е два пъти по-висока.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...