Пет по-вредни неща от цигарите - 24novini.bg

Пет по-вредни неща от цигарите

06.04.2018 | 12:53
(0 гласа)

За огромната вреда от цигарите знаят дори и децата. Съвременният начин на живот обаче крие и други рискове за здравето – също толкова сериозни, колкото е пушенето.

Кои са те и защо за толкова опасни? Ето пет, с които се сблъскваме почти всеки ден:

 

Социалната изолация е една от най-страшните епидемии на модерните общества. Животът в големите градове, все по-дългото работно време и все по-продължителното ровене в телефоните ни кара да изоставяме контактите с близките и приятелите си и да занемаряваме общуването в семейството. А това има ужасяващи последствия – доказано е, че самотата се равнява на това да пушиш по 15 цигари на ден.

 

Заседналият начин на живот увеличава риска от рак на дебелото черво и на белите дробове. Това, уви, е само една от вредите за здравето. Хората, които ежедневно прекарват много време на бюро, на дивана вкъщи и ровейки в телефона си, са по-застрашени от напълняване и сърдечни проблеми и са по-малко устойчиви на стрес.

Недоспиването - през 2015 г. професорът на Световната здравна организация Валери Гафаров предупреждава, че недоспиването повишава риска от инфаркт в същата степен, както и цигарите.

Захарта, преработените храни и “лошите” мазнини са не по-малко опасни за здравето, въпреки, че нямат предупредителни надписи. През 2016 г. проучване доказва, че този начин на хранене води до преждевременна смърт повече хора, отколкото активното пушене, наркотиците и сексът без предпазни средства.

И не на последно място по сила е солариумът. В Щатите той причинява над 400 000 нови случая на рак на кожата годишно. UVA и UVB лъчението в солариумите е поне толкова силно, колкото това на Слънцето, а често и по-силно. То е особено опасно за хората със светъл тип кожа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...