Да бягаш, без да размахваш ръце - вредно или правилно? - 24novini.bg

Да бягаш, без да размахваш ръце - вредно или правилно?

При бяганете с ръце пред гърдите се гори повече енергия При бяганете с ръце пред гърдите се гори повече енергия
27.12.2017 | 03:30
(0 гласа)

Движението на ръцете напред-назад при бягане е резултата от нуждата да се запази равновесието в противовес на работата на краката.

Недостатъчната яснота обаче по въпроса дали това движение на ръцете икономисва енергията на спортиста или точно обратното – увеличава енергоразхода, накарал екип от учени да направят експеримент.

Групата под ръководството на д-р Арелано е поканил за участие в различни хора: атлети от състезания, любители бегачи и други хора, които бягат от време на време.

Отначало учените помолили 13-те спортисти да бягат в обичайното си темпо на бягаща пътека. С апаратура били направени измервания на нивата на използвания кислород и съответно на издишваните газове.

После участниците били помолени да бягат, като приложат различни положения на ръцете: скръстени пред гърдите, хвани зад гърба и вдигнати над глава.

Резултатите, публикувани в The Journal of Experimental Biology, показват, че енергоразходът при размахване на ръцете е по-нисък с 3% в сравнение с положението, когато ръцете са зад гърба, с 9% в сравнение с положението, когато ръцете са пред гърдите и с 13% в сравнение с положението, когато ръцете са вдигнати нагоре.

Учените са убедени, че и за размахването на ръцете е нужна енергия, но при бягането с неразмахване на ръцете се изразходва много повече енергия.

Учените обаче предупреждават, че когато човек иска да изгаря повече калории при бягане, не трябва да се мъчи да не размахва ръце, както веднага би си помислил някой.

Роджер Крам, биомеханик от Университета в Колорадо, съавтор в изследването, уточнява, че когато човек произволно спре да размахва ръце по време на бягане, гърбът почва да компенсира липсата на това движение, което може да доведе до травми и да навреди дългосрочно. В подкрепа на колегата си д-р Арелано заявява, че който иска да изгаря повече калории, следва да бяга повече време.

Така че, бягайте и размахвайте ръце, а калориите ще горите с по-дълга дистанция.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...