Акриламидът води до рак, но го има в хляба, пилешкото, кафето - 24novini.bg

Акриламидът води до рак, но го има в хляба, пилешкото, кафето

Темичната обработка е един от начините да се образува канцерогенният акрилаимд в храната Темичната обработка е един от начините да се образува канцерогенният акрилаимд в храната
01.04.2018 | 10:30
(0 гласа)

Още през 2009 година бе оповестен списък с храни, съдържащи акриламид, чиято консумация може да доведе до туморни заболявания. Вътре са хляб, картофи, пиле, риба, печени закуски, кафе, сладкиши в определени количества и заради топлинната обработка.

Особеното за всички тях е, че съдържат веществото акриламид. Списъкът е приложение към закона за защита на околна среда в САЩ.

Още тогава от ЕС предлагат акриламидът да стане част от групата на веществата, които предизвикват силно безпокойство. Акриламидът е и канцероген, и мутаген – предизвиква болести, засягащи генетичната информация на клетките.

Дори за учените е изненадващо как така акриламид се появява в нормалните храни. До 2002 г. никой не предполага за наличието му в хранителните продукти.

Високата температура, типична за скарата, барбекюто, печене, грила спомага синтеза на акриламид.

 

 

Знае се, че акриламидът се съдържа в някои пластмасови опаковки, в цигарения дим и в малки количества се намира във водата, като там се контролира строго. Учените от Университета в Стокхолм установиха, че много продукти съдържат акриламид в стотици дори хиляди пъти повече от допустимата доза в питейната вода.

Първата версия за това как се образува веществото е, че акриламидът се образува от нишестето, тъй като то се съдържа в много от тестените продукти. Но се оказва, че акриламидът се получава при висока температура от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари.

След това Световната здравна организация публикува списък на продукти, съдържащи акриламид: (мкг/кг)

чипс – 1343
печени или пържени картофи – 330
кафе – 200
сухи зърнени закуски (мюсли) – 150
бисквити, сладки, сухари – 142
пилешко - 52
риба и морски продукти – 35
хляб - 30

 

Изследването на шведски учени потвръди, че този канцероген провокира развитието на рак на гърдата. През 2008 година пък датско изследване показа, че жените, които предпочитат продукти с акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. При него са правени кръвни анализи на съдържанието на акриламид в организма на жените, не само анкети.

Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79 %, от рак на матката – с 28 % и от рак на бъбреците – с 59 %.

През последните години са открити начини за приготвяне на продуктите, така че да се редуцира акриламидът в тях. Специална мая, витамин В3, полифеноли, ензими, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини могат да намалят синтеза на акриламид. Въздържане от консумация на плодове също е от полза – оказва се, че фруктозата активно образува опасното вещество.

Изследвания на Европейската агенция по хранителни стандарти, която провежда мониторинг на над 2000 продукти, сочи, че в хляба, чипса и кафето вредното вещество вече е по-ниско, а в бисквитите, сухите закуски и пържените картофи – повече.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...