Кафето ще се продава с надпис "канцерогенно" - 24novini.bg

Кафето ще се продава с надпис "канцерогенно"

При печенето на кафето се образува акриламид - химикал с канцерогенни свойства При печенето на кафето се образува акриламид - химикал с канцерогенни свойства
31.03.2018 | 19:03
(0 гласа)

Кафето в Калифорния ще се продава с надпис за канцерогенен риск, реши съд в щата, предаде „Ройтерс“.

Става дума за мегаделото от 2010 година срещу „Старбъкс“ и другите продавачи на кафе в щата, които са обвинение от ищците, че са продавали кафе, без да предупреждават за канцерогенни негови съставки.

Жалбата е подадена от НПО - Съвет за образованието и изследванията в областта на токсините (CERT). Организацията иска налагане на глоби на тълговците в размер до 2500 долара за всеки калифорниец, който е бил изложен на въздействие от канцерогенните химикали в кафето от 2002 г. насам.

Размерът на гражданските обезщетения, които ще бъде решен в последната фаза на делото, може да бъде колосален, предвид населението на Калифорния от около 40 млн. души.

Искът е срещу 90 продавачи на кафе, сред които и „Старбъкс“, „Дънкин Донътс“, „Пийт'с кафе“ и други големи вериги.

 

 

Според ищците, те, въпреки действащия закон, не са оповестили наличието на едно от опасните вещества - акриламид, който се образува при печенето на кафените зърна.

Съдията от Върховния съд в Лос Анджелис обяви, че „Старбъкс“ и другите компании не са успели да докажат в срок в хода на делото, че техните продукти не увеличават риска от ракови заболявания.

Ето защо занапред те ще трябва да поставят на кафето си етикета за риск от рак, реши съдът, освен ако не обжалват решението. От „Старбъкс“ и другите мегавериги отказаха коментар и насочиха към изявлението на Националната кафе асоциация на САЩ, в което се казва, че индустрията обмисля обжалване и по-нататъшни правни действия.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...