10 часа седене на стола в офиса води до... "сърдечна травма" и риск от рак - 24novini.bg

10 часа седене на стола в офиса води до... "сърдечна травма" и риск от рак

Работата по 10 часа на ден пред компютъра крие риск от болести Работата по 10 часа на ден пред компютъра крие риск от болести
03.01.2018 | 12:08
(0 гласа)

Дългото заседяване на стола пред компютъра е вредно за емоционалното и физическото ни състояние, пише BusinessInsider. Научната причина за това се сочи от американското проучване Dallas Hearth Study, което установява риск от различни видове рак, диабет и сърдечен удар, ако редовно се обездвижваме по 10 часа на ден.

Учените разкриват, че продължителното седене повишава значително риска от тези болести. Хората, които го правят често има два пъти по-голяма вероятност да получат сърдечно заболяване от потребителите, които се движат, казват учените.

Научното обяснение е натрупването на протеини, които клетките на сърдечните мускули освобождават, когато са повредени, и които се наричат тропинини.

Лекарите обръщат специално внимание на нивата на тези показатели, когато диагностицират сърдечен удар. Хората седящи повече от 10 часа на ден, което не е чак толкова много, ако работният ден пред компютъра е поне 8 часа, има твърде високи нива на тропинин.

Специалистите определят това състояние като "субклинична сърдечна травма", която с течение на времето може да се превърне в предпоставка за по-сериозни заболявания.

Доброволците, които се включват в изследването предоставят данни за своята активност в първия и последен ден на седмицата, а жизнените им показатели се следят от фитнес тракери. След това информацията се обработва от компютърни алгоритми, които извеждат горепосочените заключения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...