Протест на Дунав мост за отнетото бебе Катерина - 24novini.bg

Протест на Дунав мост за отнетото бебе Катерина

Протестът затвори дунав мост, хората искат бебето да се върне на родителите му Протестът затвори дунав мост, хората искат бебето да се върне на родителите му
02.02.2020 | 13:01
(0 гласа)

Над стотина души с повече от 40 коли блокираха за кратко кръговото кръстовище при Дунав мост в Русе. Протестният автопоход бе организиран в подкрепа на българските родители, чието бебе беше отнето от германските социални служби заради съмнения за домашно насилие.

 

 

Освен от Русе, с колите си дойдоха хора от Разград, Кубрат и Две могили, откъдето е бащата на 7-месечното момиченце.

Протестиращите преминаха през целия град, за да стигнат до граничния пункт.

През цялото време се издигаха плакати и се скандираше "Върнете бебето Катерина".

Хората са направили подписка с над 3000 подписа, предадена на немския съд, с която доказват, че семейството може да се грижи за бебето. Драмата с Катерина беше огласена на 9 януари, когато родителите на бебето, които живеят в Хамбург, изпратиха сигнал до българските медии, че след катастрофа, германските лекари открили стар кръвоизлив в мозъка и се усъмнили, че малкото момиче е било тормозено в семейството си. Според разказа на майката социалните й обяснили, че такъв кръвоизлив се получава от разтрисане на главата на детето.

Така се стига до отнемането на детето, което е предадено на приемно семейство.

На 21 януари съдът в град Вензен реши, че Катерина ще бъде гледана от приемни родители още поне три седмици.

Все пак магистратите разрешиха на майката да вижда детето си, но в социалната служба, под надзор. Решението по делото не е окончателно. В Германия са в очакване на заключително медицинско становище.

От външното ни министерство са осигурили мнения и на български лекари.

Какво пише в тях обаче не е ясно. "Събраните веществени доказателства не позволяват еднозначно да се вземе решението. Целта е да се формира обективно становище по случая - има ли насилие над дете в семейството, начинът на предизвикване на травмите, евентуално виновно поведение", обясни завеждащият консулска служба Даниел Данов.

Според адвокатка, която се занимава с международно семейно право, подходът на социалните в Германия е стандартен за Западна Европа. "Цяла Западна Европа всъщност имат една и съща социална система, в която реагират при случаи и хипотези за деца, поставени в риск. А именно незабавно отнемане на детето от семейството, в случай, че говорим за заплаха за живота на детето", обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Според юристката, подходът, който те са използвали по отношение на нашите съграждани, е същият, който използват и към техните съграждани.

Предстои да бъде насрочено следващо съдебно заседание, на което родителите се надяват да успеят да постигнат обрат.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...