Мъжкото хоро в Калофер - стотици се потопиха в ледените води, от Юнеско гледаха - 24novini.bg

Мъжкото хоро в Калофер - стотици се потопиха в ледените води, от Юнеско гледаха

Мъжкото хоро в Калофер е на повече от 100 години Мъжкото хоро в Калофер е на повече от 100 години
06.01.2018 | 16:01
(2 гласа)

На Богоявление в Калофер във водите на река Тунджа отново се изви уникалното мъжко хоро, предаде БНТ. Традицията е на повече от 100 години, но калоферци ревниво пазят ритуала - според тях в ледените води трябва да влизат само местни мъже, облечени в народни носии, пеейки определена песен.

 

Рано тази сутрин, облечени в типичните калоферски народни носии, стотици калоферци, под звуците на гайда, се отправиха към реката. Пеейки ритуалната песен ,,Залюбила е Василка,, навлязоха във водите за да изиграят уникалното мъжко хоро.

 

Малки и големи балканджии от врачанското село Зверино в Искърското дефиле се хванаха днес на мъжко хоро във водите на река Златица. По традиция в Калофер няма значение кой от мъжете ще хване Богоявленския кръст. Ритуалът по ваденето му се прави за здраве. Традицията е той да бъде предаден в ръцете на най-малкия участник в хорото. Тази година той бе връчен на 11-годишния Драгомир.

Атрактивното събитие привлече и днес хиляди туристи и местни жители, които наблюдаваха единственото по рода си хоро.

Калоферският ритуал тази година бе наблюдаван от етнолози, изпратени от ЮНЕСКО. Мъжкото хоро кандидатства да стане част от нематериалното световно културно наследство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...