Постни ястия на коледната трапеза - поверието гласи, че... - 24novini.bg

Постни ястия на коледната трапеза - поверието гласи, че...

Коледната трапеза не може без хляба и виното Коледната трапеза не може без хляба и виното
24.12.2017 | 20:31
(0 гласа)

Традицията повелява ястията на трапезата за Бъдни вечер да бъдат девет – колкото месеца трае бременността на жената, дванадесет – колкото месеца има в годината, или седем – колкото са дните в седмицата.

Ето и задължителните символни блюда за празничната вечер:

  • Медът символизира сладкия живот.
  • Лук се слага, за да са много имотите, като люспите му.
  • Чесънът пази от зли сили. Скилидка чесън трябва да се носят през цялата година против уроки, казват старите хора.
  • Житото, като най-важната храна за българите, също трябва да намери своето място на масата - варено или сурово. То е кръговратът на живота, началото, храната.
  • За плодородие се слагат тиквени или слънчогледови семки и много ядки.
  • По орехите се гадае за здраве и късмет. Ако ядката е хубава, болестите ще бъдат далеч от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности. Плодовете, елховите клонки и свещите не само ще украсят и ще придадат уют на масата, но се свързват с надеждата за здраво тяло, силен дух и топлина в дома.
  • Напълнете кана с червено вино - рождество Христово се свързва с кръвта на Сина божи и затова виното трябва да е червено и всички да пият от него.

Вечерята трябва да започне рано, защото най-хубавата част от празника е събирането на семейството около трапезата.

Основният елемент на трапезата е питата с паричката. Поверието изисква да е домашно приготвена, като символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва паричка, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Вместо пара в някои краища на България слагат и дрян за здраве, а другаде я правят с късмети, като коледната баница за следващия ден.

Ястията трябва да са постни и обикновени.


Вечерта масата не се прибира - поверието гласи, че Богородица слиза в дома ви да опита от хляба, ястията и виното ви, които символизират тялото и кръвта на току-що родения Младенец.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...