Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Иван Гешев - 24novini.bg

Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Иван Гешев

Иван Гешев е назначен за нов главен прокурор с указ №273 на президента Румен Радев. Иван Гешев е назначен за нов главен прокурор с указ №273 на президента Румен Радев. Архив
29.11.2019 | 16:00
(0 гласа)

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор е обнародван днес в Държавен вестник, съобщи БГНЕС. 

 

 

Назначавам Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България. Това постановява държавният глава с указ № 273.

Припомняме, че Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува два пъти избора на Гешев за нов главен прокурор.

На 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Досегашният заместник-главен прокурор Иван Гешев беше избран с 20 гласа „за" и 4 „против", както на повторното гласуване, така и на първото гласуване на 24 октомври. 

Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...